Depresjon
Føler du deg ofte trist, likegyldig eller irritabel? Er det lite eller ingenting som gleder eller interesserer deg? Har du lite energi og vansker med å komme i gang med aktiviteter?
Alle mennesker opplever innimellom å ha dager eller perioder hvor man føler seg trist eller har mindre energi enn vanlig. Det er en helt normal del av livet. Dersom symptomene blir mer vedvarende og påvirker livskvaliteten din kan det være snakk om en depressiv lidelse.
Symptomer på depresjon
Nedsatt stemningsleie: Vedvarende følelse av tristhet, likegyldighet, nedstemthet, tomhet, håpløshet eller irritabilitet. Enkelte opplever at det er vanskelig å merke følelsene sine.
Manglende opplevelse av glede og interesse: Det er lite eller ingenting som gleder eller interesserer deg lenger, heller ikke de tingene som du vanligvis liker eller finner mening i.
Energitap: Du opplever lite energi og overskudd. Det å komme i gang med aktiviteter er krevende. Du føler deg sliten og utmattet selv etter mindre anstrengelser.
Psykomotorisk agitasjon eller retardasjon: Psykomotoriske endringer inkluderer agitasjon (for eksempel vansker med å sitte stille, uro og rastløshet) og retardasjon (for eksempel at du snakker eller beveger deg saktere enn normalt).
Følelse av skyld eller verdiløshet: Du evaluerer deg selv og din egen verdi som menneske negativt. Mange grubler over tidligere feil og mangler og kjenner på skyldfølelse.
Søvnproblemer: Søvnen blir endret, enten ved at du sover mer eller mindre enn vanlig.
Endringer i matlyst: Du har redusert matlyst og opplever at du må presse i deg maten, eller har økt appetitt.
Konsentrasjonsvansker: For eksempel når du skal lese, fullføre en oppgave eller holde en samtale.
Vansker med å ta beslutninger: Du veier for og imot ulike alternativer uten å klare å lande på en beslutning. Dette kan gi en følelse av handlingslammelse.
Selvmordstanker: Tanker om døden er ofte knyttet til opplevelsen av håpløshet, tanker om at tilstanden du er i aldri kommer til å gå over. Det er heller ikke uvanlig å tenke at en er en byrde for andre, og at andre hadde hatt det bedre om en ikke var der.
Depresjon påvirker viktige livsområder
De depressive symptomene fører til redusert livskvalitet, og du merker at det går negativt ut over familie, jobb, studier, partner, venner, økonomi eller andre viktige livsområder. Dette påvirker igjen de depressive symptomene, og det er lett å havne i en ond sirkel.
Ulike former for depresjon
Det er ikke nødvendig å ha alle symptomene listet over for å oppfylle kriteriene for en depresjon, de fleste har ikke det. Symptomene må ha en varighet på minst 2 uker, og de fleste er plaget betydelig lenger. En ubehandlet depressiv episode har vanligvis en varighet på 3-9 måneder.
En enkelstående periode med depressive symptomer kalles en depressiv episode. Dersom du har hatt flere depressive episoder er det snakk om en tilbakevendende depressiv lidelse.
En depressiv episode klassifiseres etter alvorlighetsgrad; mild, moderat, alvorlig, og alvorlig med psykotiske symptomer. En depressiv episode kan også være del av en bipolar affektiv lidelse.
Behandling av depresjon
Det er flere behandlingsformer som har vist seg effektive mot depresjon, for eksempel ulike varianter av kognitiv terapi.
Vi undersøker i fellesskap hva som har utløst depresjonen din og hvilke faktorer som opprettholder den. Du blir mer bevisst hvordan du tenker, føler og handler i ulike situasjoner, og hvilke mønstre du lett havner i. I løpet av behandlingen lærer du å forholde deg til tankene og følelsene din på en sunnere måte slik at du får det bedre.
En episode med depresjon er i seg selv en risikofaktor for nye depressive episoder. Mot slutten av behandlingen er det derfor viktig å ha fokus på hvordan du kan forebygge nye depressive episoder.
Dersom du sliter med depresjon og ønsker psykolog i Bergen er du velkommen til å ta kontakt med meg.